Artikel uit Eindhovens Dagblad van 09-07-2002

 

 

Meesteressen in Ellende klaar voor de aanval

 

Door Annelies van der Woude

Dinsdag 9 juli, EINDHOVEN - De Eindhovense meiden Carlijn Meyboom (18), Joke Verheijen (17) en Lisette Kloos (18) gaan oorlog voeren. Niet zomaar een oorlog, nee, een strijd met robots. Donderdag vertrekken de dames met hun zelfgebouwde robot naar het Engelse Nottingham. Daar beginnen volgende week zaterdag de opnamen voor de tweede serie van BNN's tv-programma Robot Wars. Het eerste Nederlandse meidenteam is er klaar voor. Nu hun robot nog.

In de mannenwereld van Robot Wars zijn de Fontys-studenten Meyboom en Kloos en havo-leerlinge Verheijen maar vreemde eenden in de bijt. En daarom is deelname des te leuker, vinden de war-ladies. 'Wij hebben zoiets van: 'Kijk jongens, wat jullie kunnen, kunnen wij ook'', zegt Meyboom. 'Het gaat ons niet om agressie, dat is alleen maar show. Het gaat puur om het meedoen. Een idee bedenken, iets maken dat ook nog werkt, én veel leuke mensen leren kennen. Robot Wars lijkt misschien wel agressief, maar de sfeer onderling is geweldig. We bellen elkaar door heel Nederland op voor vervangende onderdelen en helpen elkaar bij reparaties.' In een leeggeruimd praktijklokaal bij de afdeling werktuigbouwkunde van de Fontys Hogeschool in Eindhoven demonstreren de drie het kunnen van hun robot. Een platte, gepantserde schijf op wieltjes, voorzien van spitse, stalen pinnen, draait als een dolle spin in het rond. Het geval - met een doorsnede van ruim een meter - wordt op veilige afstand bestuurd: buiten het lokaal, achter een raam. Onder het pantser zitten behalve een elektronisch zenuwcentrum, drie accu's die de robot van kracht voorzien.

Mieters

De meiden hebben sinds januari iedere zondag aan het gevaarte geknutseld. De afgelopen weken zijn ze bijna dagelijks bezig met het perfectioneren van hun zogenoemde robot die ze Identified Dangerous Object hebben gedoopt. De komende dagen moet er ook nog veel werk verzet worden. Het team noemt zichzelf MIETERS, oftewel: 'Meesteressen in Ellende Terrorisatie en Robots Slopen'. Het klinkt allemaal bepaald niet vrolijk, maar het is wel vrolijk bedoeld. Team-captain Meyboom: 'Mieters betekent gezellig. Wij zijn gezellige meiden, maar in de strijd zijn wij de meesteressen die gevreesd moeten worden.'
De tweede serie Robot Wars is vanaf eind januari 2003 op tv te zien.