Eerste officiële Nederlandse vrouwenteam

Fontysstudentes in Robot Wars

 

maandag 8 juli 2002, door John van Uden


Meesteressen In Ellende Terrorisatie En Robots Slopen noemen ze zich. Ofwel: MIETERS. En gedrieën vormen ze het eerste officiële Nederlandse damesteam dat deelneemt aan het BNN-programma Robot Wars. Op 11 juli vertrokken ze naar Engeland voor de televisieopnames. Twee teamleden studeren aan de Fontys Hogeschool Werktuigbouwkunde.


Team MIETERS valt aan!
'Met mijn broer en zus deed ik al eerder een poging om aan Robot Wars deel te nemen', zegt Carlijn Meyboom, de teamcaptain. 'Die poging mislukte, maar ik ontdekte wel dat er vanuit de organisatie behoefte bestond aan vrouwelijke deelnemers. Samen met Lisette Kloos, die ook werktuigbouwkunde studeert, en havo-scholiere Joke Verheijen, hebben we in augustus vorig jaar Team MIETERS opgezet.'

Sponsors

De drie MIETERS-meiden waren al jong in techniek geïnteresseerd. Carlijn ging op haar tiende al naar Technika 10, waar ze leerde lassen en werken met metaal. Joke en Lisette zijn al jarenlang lid van De Jonge Onderzoekers in Eindhoven (DJOE). Geen wonder dus, dat ze elkaar vonden in een poging een almachtige vechtrobot te ontwerpen. 'Na onze start in augustus zijn we eerst tekeningen gaan maken', legt Carlijn uit. 'In januari hadden we een papieren model. Om dat daadwerkelijk te kunnen bouwen hadden we natuurlijk sponsors nodig. Van onze opleiding kregen we 5000 gulden. Die mochten we gebruiken op voorwaarde dat er ook andere sponsors gevonden zouden worden. Dat is gelukt. Het bedrijf AAE BV, waar ik een snuffelstage volgde, betaalde het frame en het pantser voor de robot.'

 

Selectiedag

Na het volgen van een workshop die door BNN werd georganiseerd, ging Team MIETERS vervolgens met het prototype naar een selectiedag in Hilversum. 'Hoewel er enkele honderden aanmeldingen waren, bleken er op die dag maar veertig rijdende robots te zijn', zegt Carlijn. 'Als eerste Nederlandse meidenteam kwamen we glansrijk door de selectie. De opnames in Engeland nemen vier dagen in beslag, je moet alle dagen aanwezig zijn. Afgelopen vrijdag hebben we daarom een tweetal demonstraties gehouden, eentje in gebouw R1 van Fontys Hogescholen. Zoals verwacht bleek dat ‘Identified Dangerous Object’ of IDO, zoals onze robot heet, nog wel wat bijstelling nodig heeft, vooral in de elektronica.' IDO heeft vaste wapens, maar is zelf erg wendbaar. Voor het vertrek naar Engeland moet er ook nog een staart worden vervaardigd. 'Even hard werken, maar dat gaat zeker lukken', lacht Carlijn. De uitzendingen van de nieuwe serie Robot Wars zijn vanaf 20 januari te zien bij BNN.

Omroep Eindhoven

Dit stuk is op de Omroep Eindhoven geweest. We weten niet precies wanneer en hoelaat, maar we hebben wel de tekst kunnen bemachtigen. Alleen is het stukje 18 min lang en 44,3 MB, dus ik kan het niet op de webpage kwijt, als je het wil horen kan ja de CD wel een keer lenen. Het is opgenomen tijdens de selectiedag, hij heeft eerst met Simon Says gesproken, daarna met team Freestyler en als laatste praat hij met Carlijn over ons team. Hierbij hoor je ook nog Django op het einde.

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 09-07-2002

 

 

Meesteressen in Ellende klaar voor de aanval

 

Door Annelies van der Woude

Dinsdag 9 juli, EINDHOVEN - De Eindhovense meiden Carlijn Meyboom (18), Joke Verheijen (17) en Lisette Kloos (18) gaan oorlog voeren. Niet zomaar een oorlog, nee, een strijd met robots. Donderdag vertrekken de dames met hun zelfgebouwde robot naar het Engelse Nottingham. Daar beginnen volgende week zaterdag de opnamen voor de tweede serie van BNN's tv-programma Robot Wars. Het eerste Nederlandse meidenteam is er klaar voor. Nu hun robot nog.

In de mannenwereld van Robot Wars zijn de Fontys-studenten Meyboom en Kloos en havo-leerlinge Verheijen maar vreemde eenden in de bijt. En daarom is deelname des te leuker, vinden de war-ladies. 'Wij hebben zoiets van: 'Kijk jongens, wat jullie kunnen, kunnen wij ook'', zegt Meyboom. 'Het gaat ons niet om agressie, dat is alleen maar show. Het gaat puur om het meedoen. Een idee bedenken, iets maken dat ook nog werkt, én veel leuke mensen leren kennen. Robot Wars lijkt misschien wel agressief, maar de sfeer onderling is geweldig. We bellen elkaar door heel Nederland op voor vervangende onderdelen en helpen elkaar bij reparaties.' In een leeggeruimd praktijklokaal bij de afdeling werktuigbouwkunde van de Fontys Hogeschool in Eindhoven demonstreren de drie het kunnen van hun robot. Een platte, gepantserde schijf op wieltjes, voorzien van spitse, stalen pinnen, draait als een dolle spin in het rond. Het geval - met een doorsnede van ruim een meter - wordt op veilige afstand bestuurd: buiten het lokaal, achter een raam. Onder het pantser zitten behalve een elektronisch zenuwcentrum, drie accu's die de robot van kracht voorzien.

Mieters

De meiden hebben sinds januari iedere zondag aan het gevaarte geknutseld. De afgelopen weken zijn ze bijna dagelijks bezig met het perfectioneren van hun zogenoemde robot die ze Identified Dangerous Object hebben gedoopt. De komende dagen moet er ook nog veel werk verzet worden. Het team noemt zichzelf MIETERS, oftewel: 'Meesteressen in Ellende Terrorisatie en Robots Slopen'. Het klinkt allemaal bepaald niet vrolijk, maar het is wel vrolijk bedoeld. Team-captain Meyboom: 'Mieters betekent gezellig. Wij zijn gezellige meiden, maar in de strijd zijn wij de meesteressen die gevreesd moeten worden.'
De tweede serie Robot Wars is vanaf eind januari 2003 op tv te zien.